Drömsamlaren

Drömsamlaren, Exhibition text
Kännbart, Touring exhibition 2015-2017

 

Drömsamlaren är en farkost in i drömvärlden och en mötesplats för samtal. Hur känns drömmar och varifrån kommer de? Drömsamlaren registrerar, betraktar och fångar upp våra drömmar. Det kan vara våra vardagliga drömmar, mardrömmar, eller de drömmar som på ett symboliskt sätt bearbetar våra smärtor. Men det kan även vara de stora, magiska, arkaiska eller absurda drömmarna som kommer till oss när vi tillsammans går in i det omedvetna och förlorar oss i drömlandskapet. Under två år kommer Drömsamlaren registrera och ta emot drömmar som arkiveras och successivt presenteras i verket.

När du somnat öppnar sig drömlandskapet
 
I Antikens Egypten och Grekland tolkades drömmarna av  orakel eller av ”de lärda i det magiska biblioteket”
Man försattes i en förväntansfull sinnesstämning genom inkubation. Inkubanten sov med ormar eller med hundar. Syftet var bot för sjukdom eller för att få vägledning i livet.
 
Vad är drömmar och Varifrån kommer dom?
Kan drömmar vara budskap från Gudarna, (som man trodde i forntiden) eller från våra förfäder. Färdas själen omkring i sömnen eller kommer drömmen från ett inre rum, i det omedvetna.
 
Finns det Stora drömmar eller Arkaiska drömmar, och hur är dom?
Kan drömmar vara kollektiva? Och kan man sova på saken? Kan man fånga drömmar med en käpp i luften?? Kan dom planteras? Går drömmar att känna på? Kan man skriva ut dom?
Och hur skulle dom drömformerna i så fall se ut??

Maria betraktar sin konst som ett fönster in till andra världar. Hon arbetar poetiskt i rummet och hon har tidigare iscensatt drömmar och hypnagoga tillstånd. Hennes narrativa konst kan utgöras av fotografi, målade objekt, balanserande möbler, magiska knutar och överlastade drömfångare. Ofta innebär detta arbete ett utforskande av platsers dolda flöden och historia.

http://www.kannbart.nu/page18/styled-11/